Dostlar Samsun İftarında Buluştu

Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Samsun İl Temsilciliği 25 Mayıs 2019 Cumartesi Akşamı Samsun 19 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hoşkadem Tesislerinde İftar Yemeği Verdi. Bölge illerden de katılımların olduğu iftar buluşması, iftardan sonra yapılan konuşmalarla bir bölge toplantısı niteliği haline geldi.

İftar Yemeğine Ankara’dan Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Genel Başkanı Hayrullah BAŞER, Başkan Yardımcısı Raif AK, Mütevelli Üyeleri Av. Mahmut ÖZBAY, Hüseyin AYAZ katıldı. İftardan önce Vakfın tanıtım videosu ilgi ve dikkatle izlendi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mustafa Kara’nın Kuran’ı Kerim tilavetinden sonra iftara geçildi.

İftar Yemeğine komşu illerinden Amasya ilini temsilen İsmail Hakkı ÇITTIR, Edib Ahmet CEYLAN, İbrahim USTA, Mehmet ACAR ve Ragıp KURT katıldılar.

Çorum ilini temsilen Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Kâşif Hamdi OKUR, Turgut ŞAHİN, Uğur KÜÇÜK, Ayhan YÜRÜYEN, İbrahim DAMAR, İlyas DAMAR ve Nurettin DAMAR katılmışlardır.

Ordu ilini temsilen; Recep AZAKLI, Sebahattin ÖZTÜRK, Avni KARAKUŞ, Durmuş ZOR katılmışlardır.

İftar yemeğinin sponsorluğunu ise;  Samsun il temsilciliği adına Prof. Dr. Halis ÖLMEZ ve Mehmet KARABACAK Yıldıray TOPÇU, Prof. Dr. Hüseyin PEKER, Prof. Dr. Erhan YETİK (E), Prof. Dr. Muhsin KOÇAK (E), Doç. Dr. Mustafa KARA, Nevzat YÜKSEL, Ertan KABATAŞ, Oğuz Yavuz ÖLMEZ, Aykut KARABACAK, Zülfikar KABAKÇI Kadir YILDIRIM, Yusuf TAŞTAN, Musa ASAL, Engin ASAL, Sezai DURAK, Ahmet KESİCİ, Fatih YÜKSEL ile Samsun ve çevre illerden teşrif eden hanımlar katılmıştır.

İftar programı, Prof. Dr. Kaşİf Hamdi OKUR’un konuşması ile devam etti.

Okur, konuşmasına Peygamberimiz (s.a.s) Efendimizin bir hadisi şerifi ve izahı ile başladı.

“İnsanların üzerine öyle bir zaman gelecek ki, dininin gereklerini yerine getirme konusunda sabırlı/dirençli davranıp Müslümanca yaşayan kimse, avucunda ateş tutan kimse gibi olacaktır.”(Tirmizî, Fiten,73; Ebu Davud, Melahim,17).

Yapılan konuşmalarda; Ülkemiz ve İslam coğrafyasında yaşanan olayların siyasi, dini etnik ve mezhebi etkileri analiz edilerek, Hanefi-Maturidi geleneği ve Ehli Sünnet geleneğinin kuşatıcı ve kucaklayıcı özelliğinin çatışmaların panzehiri olduğu vurgusu yapıldı. Radikalizm, şiddet kültürü ve terör ilişkisi üzerinden İslam dünyasının her bakımdan bölünmüşlüğünün meydana getirdiği sorunların çözümünün medeniyetimizin yeniden ihya ve inşası ile mümkün olabileceğini vurgulayarak gittiği İslam ülkelerindeki eğitim sistemleri hakkında örnekler verdi.

Okur, Tarık Bin Ziyad’ın İspanya’yı nasıl feth ettiğini ve feth edilişindeki samimiyetin kaybolması üzerine İspanya’nın elimizden nasıl çıktığını örnekleriyle anlattı.

Bu anlamda Anadolu Ay Yayınlarının “Medeniyet Serisi” olarak şimdilik 10 kitap projesinin vakıf desteğinde 7’sinin baskısının yapıldığını, Akaid, Hadis ve Sünnet Anlayışımız, İmam-ı Azam Ebu Hanife, Fıkhın Kaynakları, Güncel Konularda İLM-İ HAL, Tasavvuf Kültür ve İmam-ı Maturidi isimli eserlerin kitap olarak yayınlandığını, diğerlerinin ise en kısa sürede tamamlanacağını belirtti. Basılan ve hazırlık aşamasında olan eserlerin değişik dillerde de yayınlanacağını ifade ederek konuşmasını bitirdi.

Daha sonra Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hayrullah BAŞER, Ramazan ayının Rahmet Mağfiret ve Kurtuluş ayı olduğunu belirterek bu ayın Kuran ayı olduğunu ifade ederek, kendimizi yenilememizin gerektiğini vurguladı. Bu vesileyle yoğun bir Ramazan geçirdiklerini ifade edip vakıf olarak yapılan hizmetleri ayrıntılarıyla anlattı.

Vakıf çalışmalarını ve yapılan Çalıştaylarda ortaya çıkan raporları ilgili makamlara ulaştırdıklarını anlattı.

Başer, insanımızın Dini ve itikadi konuları kaynağından öğrenebileceği birçok kitap yayınladıklarını, Kitapların İslam Akaidine göre hazırlandığını ve eğitim çalışmalarında amaçlarının; “biat kültürü ile şekillenen bireyler değil, katılımcı, sorgulayan, üreten ve gelişen, cehaletten uzak bireyler yetişmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Ülkenin birikmiş sorunları olduğunun da altını çizen Başer; Eğitim, Adalet ve Ekonomik sorunlar olduğunu, bu konularda sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluklar düştüğünü, bireysel anlamda da mevki ve makam sahibi kişilerin sonucu ne olursa olsun hak ve adaletten ayrılmamaları getektiğini belirterek üniversitelerin ve akademisyenlerin de ülkemizin ve bölgemizin gelişimi, sorunları hakkında siyasilere rehberlik etmesi gerektiğini kısa ve uzun vadeli birçok proje üretmesi gerektiğini anlatarak sözlerini bitirdi.

Samsun 19 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hoşkadem Tesislerinde geç vakitlere kadar devam eden İftar Buluşması, çay sohbeti ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi

SAMSUN  (Ana Haber) Edib Ahmet CEYLAN